2021. jan 18.

Zseton zsizzsentő újévi lencseleves

írta: fnkrisz
Zseton zsizzsentő újévi lencseleves

1e1dcc58-5281-4cd5-a34d-d80345a83506.JPG

 

Hozzávalók 6 adaghoz:

30 dkg lencse

30 dkg füstölt parasztsonka

2 közepes répa

2 fehérrépa

Fél gumó zeller

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

Só, bors, Vegeta natúr, babérlevél, őrölt kömény

1 evőkanál paradicsompüré

10 cm hosszúságú füstölt kolbász

 

Elkészítés: 

A nyers sonkát vastagabb szeletekre vágom és felteszem főni a lencsével, egyelőre nem sózom. Közepes hőfokon kb 30 perc. Amikor a hús nagyjából puha kiszedem a levesből és apróra kockázom. A lencséhez hozzáadom a kockára vágott répát és a nagyobb darabokra vágott zellert, fehérrépát. Beízesítem a só kivételével minden fenti cuccal és fokhagymát plusz pici paradicsompürét teszek bele. Közepes hőn főzöm tovább csendesen. Egy másik edényben magas hőfokon lepirítom a sonka kockákat, kiszedem és félreteszem. Ugyanebben lepirítom a karikára vágott kolbászt is és azt is külön félreteszem. A visszamaradt ízes zsiradékban megpirítom az apróra vágott hagymát, majd amikor már barnulnak a szélek megszórom pici pirospaprikával elkeverem, leveszem a hőfokot. Aztán 2 evőkanál liszttel is megküldöm és rámerek a lencse levéből egy merőkanálnyit. Ezzel jól elkeverem és merek rá még egy kanállal. Ha nem csomós akkor király vagyok! Az elkészült rántást belekeverem a levesbe, hozzáadom a sült sonkát is és így rotyog közepes hőn, amíg a répa meg nem puhul. Sózom ha szükséges, de a vegeta és a sonka is sós, úgyhogy csak óvatosan. Ha kész kiszedem a fehérrépát, a zellert és a babért, megszórom a sült kolbász chips-el és puha kenyérrel lehet is lapátolni. 

 

Nagyon finom és tartalmas téli ízekkel teli leves. Nem is kell második fogás mellé, elég egy kis maradék karácsonyi süti.

 

6ad72d94-b354-4517-9a73-d033601f1c21.JPG

Szólj hozzá

leves lencse