2021. sze 01.

Cukkini lasagne

írta: fnkrisz
Cukkini lasagne

cba15a9a-dd7a-4e8f-9413-c31975dcb15b.JPG

 

Hozzávalók 2 nagy adaghoz (20x15 cm üvegtál)

250 g darált (pulyka) hús

2 közepes cukkini

1 nagy vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

paradicsomlé

2 dkg vaj

liszt

2 dl tej vagy főzőtejszín

15 dkg reszelt trappista sajt

só, bors, Kotányi olasz fűszermalom, őrölt rozmaring, kakukkfű, bazsalikom

 

Elkészítés:

A megtisztított cukkiniket uborkagyalun, hosszában vékony szeletekre vágom. A felaprított hagymát olíván üvegesre párolom, majd rádobom a darált husit és fehéredésig magas hőfokon pirítom. Rányomom a fokhagymákat, fűszerezem a húst az összes fenti fűszerrel. Pár perc pirítás után felöntöm paradicsomlével és közepes hőfokon főzöm, amíg a hús teljesen megpuhul. Besamel mártást készítek: 2 dkg vajat olvasztok egy kis lábasban, ráteszek 1 evőkanál lisztet, alaposan elkeverem. Folyamatos keverés mellett felengedem langyos tejjel vagy szoba hőmérsékletű tejszínnel, alaposan megsózom. Egy hőálló tálba leterítem a cukkini szeletek egyharmad részét, ráterítem a paradicsomos hús felét és meglocsolom a besamel mártás egyharmadával. Így rétegezem, majd a tetején a cukkini réteget megkenem vastagabban a tejszínes cuccal és megszórom reszelt sajttal. Alsó-felsőn, 190 fokon kb 20 perc alatt készül el.

A képen a bal oldali a cukkinis verzió, jobbra a hagyományos tésztás van.

img_5421.jpg

 img_5441.jpg

 9e5adac9-9812-42f4-9a9f-30059b53131e.JPG

 

 

 

 

Szólj hozzá

paradicsom lasagne olaszos főfogás