2021. feb 05.

Füstölt sajttal-baconnel csavart csirkemell ír kelkáposztás pürével

írta: fnkrisz
Füstölt sajttal-baconnel csavart csirkemell ír kelkáposztás pürével

img_7039.jpg

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

4 nagy szelet csirkemell

20 dkg füstölt trappista

8 szelet bacon szalonna

3 fej lila vagy vöröshagyma

2 nagy kelkáposzta levél

4-5 nagy krumpli

5 dkg teavaj

1 dl tej

1 evőkanál tejföl

Só, bors

 

Elkészítés:

A csirkemell szeleteket sóval-borssal vagy Kotányi sültcsirke fűszersóval megszórom mindkét oldalon. Belülre sajt hasábokat teszek és felcsavarom a husikat. Kívülről minimum 2 szelet baconnal borítom a tekercseket per darab, így nem lesz száraz a csirkemell. Tűzálló tálba helyezem, negyedekbe vágott hagymát rakok a tekercsek közé, olaj nem szükséges. Lefedni nem kell, mert gyorsan puhul, 170 fokos alsó-felső légkeverésen kb 15 perc alatt megvan. Amikor már puha rá lehet kicsit a grill funkcióval pirítani (5 perc). 

 

A kockára vágott tisztított krumplit sós vízben puhára főzöm. Leöntöm róla a vizet és ugyanebben a még meleg edényben összetöröm. Beledobok 5 dkg vajat, keverem amíg elolvad. Utána jöhet a tejföl és a megmelegített tej esetleg még só. Félreteszem a kész krumplipürét. A kelkáposzta levelekből kivágom a torzsát, és kis kockákra vágom. Kevés olívaolajon  kisebb adagokban megpirítom háromnegyedes hőfokon. Ne barnuljon meg nagyon, mert keserű lesz! A pirított káposztát kicsit sózom és jöhet a következő adag. Amint megvan az egész, a kelt hozzákeverem a püréhez és kész a colcannon (ír püré). 

 

Nagyon egyszerű fogás, de egy kis csavarral máris különlegességet ehetünk.

 

img_7037.jpg

Szólj hozzá

meleg sajt csirkemell bacon kelkáposzta főfogás