2022. máj 22.

Tordasi sajtos ropi

írta: fnkrisz
Tordasi sajtos ropi

img_8620.jpg

Hozzávalók (közepes mennyiség):

25 dkg liszt

15 dkg vaj

1 tojás sárgája + külön a fehérje

1 dkg élesztő

1 dl tejföl

10-15 dkg reszelt sajt

1 teáskanál só

 

Elkészítés:

A tejfölben elkeverem az elmorzsolt élesztőt és a sót, majd 5 dkg reszelt sajttal, a puha vajjal, a tojás sárgával és a liszttel együtt összeállítom a tésztát. Ha szép egyneművé sikerült összegyúrnom, akkor lefóliázva fél órát pihentetem. 

Ezután vékonyra kinyújtom lisztezett deszkán és megkenem a tojás fehérjével és megszórom a reszelt sajttal.  Derelyevágóval nagyon vékony (0,5 cm), hosszú (10-15 cm) csíkokra vágom és tortalapát, vagy széles pengéjű kés segítségével a sütőpapírral bélelt gáztepsibe helyezem. Kis helyet hagyni kell a ropik között, hogy ne süljenek nagyon össze. 180 fokos légkeveréses alsó-felsőn pár perc alatt kisülnek, figyelni kell mert könnyen túlsül!

Műanyag dobozban lezárva sokáig friss és isteni roppanós marad. Az eredeti recept dupla mennyiségre szól, de abból egy nagyobb vendégseregnek elég ropi lesz és szuper sokáig tart lecsíkozni és kisütögetni. Emiatt gondoltam, hogy a felezett verziót osztom meg. 

img_8597.jpg

img_8617.jpg

img_8618.jpg

img_8619.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá

süti sajt desszert sós süti