2020. jan 15.

Mindig puha mézeskalács - a sárga cetlis

írta: fnkrisz
Mindig puha mézeskalács - a sárga cetlis

 image0_13_1.jpeg

 Hozzávalók (nagy adag, 4-5 gáztepsi):

  • 30 dkg finomliszt
  • 30 dkg rétesliszt
  • 25 dkg méz
  • 10 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 4 tojás + 1 db a felületére
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1-1 kávéskanál őrölt gyömbér, fahéj, őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

Sütést megelőző nap kell összegyúrni a tésztát, hogy min, 1 éjszakát tudjon pihenni.

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagy tálban. A mézet meglangyosítjuk mikróban, elkeverjük benne a margarint, ami így elolvad. Ezt beleöntjük a lisztes keverékbe, beleütjük az egész tojásokat is és az egészet jó alaposan összegyúrjuk. Elég ragadós, a kézről egy kis liszttel a nagyját le tudod dörzsölni, csak hogy ne legyen a csap is tiszta tésztás.

Mehet a hűtőbe letakarva 1 éjszakára.

Másnap erősen lisztezett deszkán több kisebb adagban vékonyra nyújtom, majd kiszaggatom a régi, jól bevált kiszúróimmal. 1 egész tojást pohárban elkeverek, ezzel kenem meg a tetejét, hogy fényes legyen. Tisztított mandulával és dióval szoktam díszíteni, ami finomabb és kevésbé csikorgós, mint a cukormázas díszítés. Plusz SOKKAL gyorsabb.

Hagyományos sütőben 200 fokon 10-15 perc alatt megsül, a légkeverésesben nekem elég volt 170 fok és 8 perc. Figyelni kell, amikor megemelkedik és halványan már szineződik, akkor ki lehet venni. Ha túlsütöd, akkor sincs gáz, csak kicsit ropogósabb lesz (de azért nem kőkemény).

Fémdobozban, vagy légmentesen zárható műanyagban hónapokig jó állapotban eláll.

img_3425.jpg

image2_11_1.jpeg

image3_5_1.jpeg

Szólj hozzá