2021. ápr 15.

Rizottó

írta: fnkrisz
Rizottó

image1_9.jpeg

Hozzávalók 4 adaghoz:

25 dkg rizottó rizs (kerekszemű)

1 fej vöröshagyma

3-5 gerezd fokhagyma

5 + 2 dkg teavaj

Só, bors, olasz fűszerkeverék (vagy oregánó, kakukkfű, őrölt rozmaring, bazsalikom)

Száraz fehérbor 

Maggi erőleves kocka vagy maradék húsleves

Friss petrezselyem vagy bazsalikom

 

Elkészítés:

A vaj és egy kevés olívaolaj keverékére teszem az apróra vágott hagymát, magas hőfokon pár percig pirítom. Rányomom a fokhagymát is, ezzel csak párszor átkeverem, nehogy keserűre süljön. Ráöntöm a rizst és jól megkeverem, hogy mindenhol vajas és hagymás legyen. Érdemes jó nagy lábast használni. Ha megfogsz egy szem rizst a tetejéről és forró, akkor még párszor át kell keverni és mehet rá a bor. Kb 2 dl borral felöntöm, plusz ugyanannyi húslevessel. (Ha nincs kéznél, akkor vízzel és beledobok egy erőleves kockát.) Leveszem a hőfokot közepesre és kb 10 percig hagyom rotyogni. Utána újra felöntöm 2-2 dl borral és levessel átkeverem és fő tovább még 10 percig. Ha puha a rizs, akkor öntök rá még egy adag levest vagy vizet, egyet rottyan és elzárom. Pici vajat dobok bele, ha kell még sózom, vagy aki szereti keverhet bele reszelt parmezánt. Apróra vágott petrezselyemmel, vagy friss bazsalikommal megszórom. 

 

Magában is finom, de mehet bele bármilyen külön megpárolt zöldség (borsó, szárzeller, sütőtök, gomba) vagy csirke / pulyka kockák is.

 

image3_2.jpeg

 

image2_8.jpeg

 

image0_21.jpeg

 

 

 

 

Szólj hozzá