2021. jún 22.

Rebarbara-eper pite

írta: fnkrisz
Rebarbara-eper pite

  5eb1a4d0-ae93-49c8-9a4c-e18b7917a620.JPG

 

Hozzávalók 24 cm átmérőjű formához:

45 dkg finomliszt

20 dkg hideg vaj

10 dkg cukor

2 tojás

 

Elkészítés:

A lisztet, cukrot és sót a felkockázott HIDEG vajjal késes aprítóban morzsásra zúzom. Ha nincs aprítód, akkor kézzel, gyorsan összedolgozod. A két tojást egy kis edényben picit elkeverem villával, majd pár gyors mozdulattal összegyúrom a tésztát. Ha nem áll össze teljesen, 1-2 evőkanál hideg vizet adok hozzá.

A tészta 1/3-át külön befóliázom, a többit szintén és hűtőbe teszem 1-2 órára. Vagy minimum 30 percre fagyasztóban pihentetem.

Sütőt 180 fokra előmelegítem, a nagyobb tésztát kb 2 mm vastag körlappá nyújtom. A deszkára és a tésztára is folpack fóliát tettem, így nem ragadt és nem kellett lisztezni. Sütőpapírral bélelt formába terítem a tésztát, ráborítok egy másik sütőpapírt és száraz babot öntök rá nehezéknek. 15 percig elősütöm így. Ha kész hűtöm.

 

Töltelék:

30 dkg eper

30 dkg rebarbara

10 dkg cukor

2 evőkanál tápióka gyöngy

2 evőkanál citromlé

 

Elkészítés:

Az epret megmosom, negyedekre darabolom. A rebarbarát megtisztítom, hasonló nagyságú darabokra vágom, mint az eper. A gyümölcsöket összeforgatom a cukorral, citromlével és a tápiókával, majd félreteszem pihenni.

A hűtött 1/3 tésztát kiveszem, nyújtom és derelyevágóval hosszú, keskeny csíkokat vágok belőle. Az elősütött tésztát (ha már min. langyosra hűlt) megkenem vékonyan eperlekvárral, így nem fog elázni a gyümiktől. A töltelékről leöntöm a levet (ha van) és belepakolom a tésztába. A tetejét kirakom a csíkozott tésztával, lekenem tojással és 180 fokos sütőben kb. 40-50 percig sütöm. Teljesen kihűtve lehet szépen szeletelni, ha előbb esel neki szétomlik.

a6772ca1-88a1-4896-a5a0-5f5e7e62e38e.JPG

 51e0839e-44a9-4c71-aee2-0b727f9ab7e5.JPG

a00f3e81-b438-4597-8529-961cd8c01c97.JPG

 

Eredeti recept itt:

https://www.limarapeksege.com/2013/06/epres-rebarbaras-pite.html

 

Szólj hozzá