2021. nov 12.

Sofrito mártásban sült kacsamell

írta: fnkrisz
Sofrito mártásban sült kacsamell

image2_2_1.jpeg

Hozzávalók 4 adaghoz: 

2 db kacsamellfilé

1 nagy fej vöröshagyma

1 nagy répa

2 szál angolzeller

1 evőkanál paradicsompüré

1 evőkanál étkezési keményítő

2 dl száraz vörösbor

2 dl víz

3 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

 1 evőkanál Worchester szósz

kakukkfű, őrölt rozmaring, só, bors

1 evőkanál vaj

 

Elkészítés:

A kacsamell bőrét lehúzzuk és éles késsel apróra vágjuk. Egy száraz serpenyőben háromnegyedes hőfokon kisütjük belőle a zsírt, a megmaradt tepertőt kiszedjük és félretesszük - erre nem lesz szükség. A melleket sózom, borsozom és a zsíron mindkét oldalát 3-4 perc - oldal alatt magas hőfokon megpirítom. Ha megvan félreteszem. 

A sofrito alaphoz a hagymát vékony fél karikákra, a répát karikára, a zellert vékony szeletekre vágom. Egy kis olíván magas hőfokon pirítom őket együtt, amíg barnulni nem kezdenek. Megszórom a keményítővel, ráöntöm a paradicsompürét és kevergetve pár percig így is pirítom. Ezután felöntöm a borral és a vízzel, ízesítem a zúzott fokhagymával, babérral, rozmaringgal, kakukkfűvel, Worchester -rel majd beleteszem a kacsamelleket. Így főzöm közepes hőfokon 30-40 percig.  Ha a kacsamell megpuhult dobok a mártáshoz 1 evőkanál vajat, hogy selymesebb legyen és kész is. 

Krumplipürével és ha van rá időm sült hagymakarikával tálalom. 

 

Ez volt az első saját lakásban töltött karácsonyunk főétele, amit egy kölcsön főzőlapon készítettem 2 db edény felhasználásával. Azóta is nagyon szeretjük. 

Eredeti recept: https://streetkitchen.hu/brutalis-fogasok/kacsamell-vorosborral-sult-hagymaval/

image0_2_1.jpeg

image4_1.jpeg

image1_3_1.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá