2022. nov 04.

Dubarry szelet karfiol steak-el

írta: fnkrisz
Dubarry szelet karfiol steak-el

image4_1_1.jpeg

Hozzávalók 4 adaghoz: 

1 nagy csirkemell

1 kis fej karfiol

2+5 dkg vaj

2 evőkanál rétesliszt (finomliszt is jó, de ezzel lágyabb)

1,5 dl tej

só, bors, szárított zsálya

30 dkg reszelt trappista sajt

 

Elkészítés: 

A megtisztított karfiolt nagyobb darabokra szedem szét és ezekből vágok lapos szeleteket, lehetőleg úgy, hogy ne essenek szét a rózsák. Egy sütőpapírral bélelt nagy tepsire terítem szét őket, kevés olívával meglocsolom, sózom, borsozom és légkeveréses grill fokozaton 190 fokon kb 20-25 percig sütöm. Amikor már picit barnul a felső felülete, akkor lesz a tuti. Nem kell szétégetni nyilván, de jót tesz neki a pirulás. Ha idáig eljutott a karfiol steak, akkor kiveszem és hagyom hűlni. Közben a csirkéből 4-5 nagy szeletet vágok, enyhén kiklopfolom és sózom-borsozom mindkét oldalát. Kevés vajon (2 dkg) és egy kevés olívaolajon, magas hőn, kettesével megpirítom a csirke szeleteket egy magas falú teflon edényben, hogy ne pattogjon mindenhova a zsiradék. Félreteszem a husikat és ugyanebben az edényben megolvasztom az 5 dkg vajat közepes hőn. Hozzákeverek 2 evőkanál réteslisztet, picit pirítom őket együtt majd folyamatos keverés mellett felengedem a tejjel. Ha még mindig nagyon egy tömbbe áll össze, akkor adok hozzá 1-2 evőkanál vizet és még egy pici tejet. Sűrű állagú, de lassan folyós (szépen hömpölyög, ha megdöntöm az edényt) mártás elérése a cél. Sózom, borsozom és zsályával ízesítem. Ebből kevés is elég, mert igen intenzív és nem akarjuk elterelni a figyelmet a karfiolról. 

Ha minden megvan azon a tepsin (papír maradjon az alján!), amiben a karfiol sült elhelyezem a csirkemelleket, mindegyikre 2-3 karfiol steak-et igazítok, rákanalazom a mártást és megszórom bőven reszelt sajttal. Ezt is  légkeveréses grill fokozaton 190 fokon kb 15 percig sütöm. Amikor már pirul a tetején a sajt kész is van. Rizzsel, vagy burgonyapürével esetleg magában is fincsi. 

image3_1_2.jpeg

image0_11_1.jpeg

image2_6_2.jpeg

 

 

 

 

 

Szólj hozzá