2022. jan 13.

Libamáj érmék tokaji aszús mártással

írta: fnkrisz
Libamáj érmék tokaji aszús mártással

 

6043dccd-6033-4c57-a4bf-cc94010bec99.JPG

Hozzávalók 4 adaghoz: 

50 dkg libamáj

4 dkg vaj

20-25 dkg hosszú zöldbab

3 nagy, savanykás alma

2 dl tokaji aszú

4 evőkanál méz

fél citrom

só, bors, kakukkfű

 

Elkészítés: 

A májat kisujjnyi vastag szeletekre vágom, sózom, borsozom és egy száraz serpenyőben pirítani kezdem háromnegyedes hőfokon. Ha szépen megpirultak a májacskák leöntöm a serpenyőből a kisült zsír nagy részét, csak egy minimálisat hagyok benne és a beledobok egy kis darab (2 dkg) vajat, hogy elolvadjon. Az almákat héjastul vastagabb szeletekre vágom, a magházat kiszúrom a karikákon és a vajba teszem őket. Melléjük dobom a szintén felkarikázott citromot is. Magas hőfokon pár perc alatt megpárolódnak az almaszeletek, ha kész félreteszem őket. 

A sült májas, almás, citromos vajba öntöm az aszút és a mézet, picit megsózom, kakukkfűvel ízesítem, majd 3-4 perc forralás és folyamatos keverés után besűrűsödik. Kiöntöm egy kis edénybe és langyosra hűtöm. A zsenge zöldbabot forrásban lévő sós vízbe dobom 4-5 percre, majd szűrővel kihalászom és JEGES vízben villámgyorsan lehűtöm. Ez fontos, mert ettől marad szép színe és finom roppanós lesz. A maradék 2 dkg vajat felolvasztom és rádobom a babot, megsózom, párszor átforgatom és már mehet is a tálalás. 

Mivel minden eléggé vajas, zsíros, ezért mi egy kis pirítóst is ettünk hozzá a sütőben sült röszti mellé. Isteni karácsonyi vacsi volt, de melegítve is élvezhető. 

 

Eredeti recept: https://gastrohobbi.hu/2021/12/karacsonyi-aszus-libamaj-almaval-sutve/

img_8655.jpg

img_8657.jpg

img_8659.jpg

img_8656.jpg

img_8660.jpg

 

 

 

 

 

Szólj hozzá