2022. dec 21.

Ribollita - a toszkán bableves

írta: fnkrisz
Ribollita - a toszkán bableves

image0_14_1.jpeg

Hozzávalók 2,5 l-hez:
Kis fej kelkáposzta fele
310g-os fehér bab konzerv
1 nagy répa
1 közepes fehérrépa
4 kis krumpli (sárga)
1 nagy vöröshagyma
3-4 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy szál szárzeller
1 dl paradicsomlé
Só, bors, őrölt rozmaring, kakukkfű

Elkészítés:
A kelkáposzta leveleiről eltávolítom a torzsa részt és kisebb darabokra vágom a megmaradt részeket. Egy tapadásmentes edényben, 1 evőkanál olíván, magas hőfokon, állandóan kevergetve lepirítom. Félreteszem. Az összes zöldséget felaprítom nagyjából egyforma méretre, hogy egyszerre puhuljanak meg. Egy fazékban kevés olívaolajon megpirítom a felaprított hagymát, majd a legvégén hozzáadom az aprított fokhagymát is, lejjebb veszem a hőt, párszor átkeverem és hozzáöntöm a paradicsomlevet. Ezzel is átkeverem párszor, majd jön hozzá a répa-fehérrépa-zeller egyveleg. Felöntöm vízzel, fűszerezem, alaposan megsózom. Lefedve közepes hőn 20 percig főzöm. Amikor már majdnem teljesen puhák a zöldségek mehet bele a pirított kel, a kockára vágott krumpli és a leszűrt konzerv bab. Ezekkel még 10 percet főzöm, sózom még ha kell és kész is. Fokhagymás pirítóssal isteni.

Van aki a bab felét leturmixolja és ezzel sűríti, de nekem így is épp elég sűrű lett. Eredetileg szikkadt kenyeret morzsolnak bele, vagy arra merik rá a tányérba a levest, de az áztatott cuccokért nem vagyok oda, ezért hozzáeszem inkább.
image1_14.jpeg
image4_4_1.jpeg
image3_7.jpeg

 

 

 

 

 

Szólj hozzá