2021. ápr 28.

Burgundi marha egyszerűen

írta: fnkrisz
Burgundi marha egyszerűen

 

image0_24.jpeg

Hozzávalók 6 adaghoz:

50-60 dkg marhahús 

3 dl jóféle száraz vörösbor

1 nagy vöröshagyma 

6 gerezd fokhagyma

2 nagyobb répa

2 szál szárzeller

30 dkg csiperke gomba

1- 2 evőkanál gyöngyhagyma

Sűrített vagy püré paradicsom

Só, bors, őrölt rozmaring, kakukkfű, babérlevél, borókabogyó

 

Elkészítés:

A marhahúst kis kockára vágom, borsozom, rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítem és vagy szalonnán vagy olajon alaposan megpirítom (több részletben). Sózom (csak a pirítás után!) majd félreteszem. Ugyanazon a zsiradékon magas hőfokon megpirítom az apróra vágott vöröshagymát, ha megvan hozzáadom a húst és megszórom 2-3 evőkanál liszttel. Picit kevergetve így is pirul, majd felöntöm paradicsomlével és 1 dl borral, belenyomom a fokhagymát. Pár percig rotyogtatom, aztán leveszem a hőfokot egész alacsonyra, a raguhoz adok 2-3 levél babért, 1 evőkanál borókabogyót és felöntöm 4-5 dl vízzel. Kb 30 percig főzöm így, hogy a hús már nagyjából rágható puha legyen. A felszeletelt gombát egy serpenyőben kis adagokban lepirítom, kevés olíva alatta, bors rajta és csak a végén sózom. Ha jó a husi hozzáadom a felkarikázott répát, a felszeletelt zellert, felöntöm a többi borral, kevés vízzel és így főzöm tovább alacsony hőfokon, amíg a répa és a hús is teljesen puha lesz. Ha kell közben ízesítek rajta és pótolom az elfőtt folyadékot. Nekem nagyon száraz volt a bor, így 2 evőkanál baracklekvárral is megküldtem hogy ne legyen annyira fanyar. Ha minden puha hozzáadom a pirított gombát és a gyöngyhagymát, ezzel rottyan pár percet, majd kész is. Krumplipürével, friss kenyérrel tálalom.

 

 

image1_10.jpeg

 

image2_9.jpeg

Szólj hozzá