2021. jún 30.

Mintylemon zöldség lasagne

írta: fnkrisz
Mintylemon zöldség lasagne

1d14177e-4e34-4211-a01a-37d802a45eb0.JPG

Hozzávalók 4 nagy adaghoz (25x tál):

Fél fej brokkoli (2 marék)

1 marék karfiol

2 marék zöldbab

1 kis cukkini

5 dkg vaj

Liszt, só, bors, fokhagyma

2 dl főzőtejszín

3-4 dl tej

Lasagne tészta

Reszelt trappista

 

Elkészítés:

A brokkolit és a karfiolt apró rózsákra szedem, laposra vágom a nagyobb darabokat. Forrásban levő vízbe dobok egy csipet cukrot és sót, majd beleteszem az előkészített zöldeket. Kb 10 percig bugyogtatom, majd szűrőkanállal kiszedem. A még mindig lobogó vízbe dobom a mirelit zöldbabot, ugyanígy pár percig hőkezelem. Ha minden friss meget egyszerre az egész. A hámozott cukkinit vékonyan felszeletelem, borsozom és kevés olíván megpárolom, magas hőmérsékleten, gyorsan. Ha kész sózom és félreteszem. Egy lábasban alacsony fokozaton megolvasztom a vajat, majd 3 evőkanál lisztet keverek el benne. Felengedem kevés tejjel és alaposan elkeverem. Só, bors, szerecsendió és 1 gerezd fokhagyma kerül rá, folyamatos keverés mellett. Hozzáadom a tejszínt, keverem, majd a maradék tejet is. Ha még mindig sűrűnek tűnik adok hozzá a brokkoli főzővizéből. A kész besamelből 3-4 evőkanállal teszek a tűzálló tál aljára, majd ráfektetek 3 lasagne tészta lapot nyersen. Erre terítem a cukkinit és a párolt zöldségeket. Meglocsolom egy újabb adag mártással, tészta, zöldség, mártás ismét. A legfelső 4 tésztalapot forrásban levő vízben főztem 5 percig, mert nem szokott a sütőben rendesen megpuhulni. Ezzel fedem le a művet, pár kanál mártással kenem meg és bőven megszórom reszelt sajttal. 190 fokos sima alsó-felsőn 30 perc alatt készre sütöm.

img_3281.jpg

 

image0_31.jpeg

img_3282.jpg

img_3285.jpg

 

 

Szólj hozzá