Fűszeres mini isler
Hozzávalók:
42 dkg liszt
4 dkg kakaó
14 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
8 dkg darált dió
1 kávéskanál fahéj
1 teáskanál reszelt citromhéj
28 dkg margarin
csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna
töltelékhez savanykás lekvár
Csokimáz: 20 dkg jófajta étcsoki, 1-2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat mind elkeverem, majd a puha margarinnal elmorzsolom és összegyúrom. A tálat letakarom, hogy ne száradjon ki, a tésztát pedig kis adagokban 3 mm-es vastagságúra nyújtom. Sokszor kell lisztezni a deszkát, mert ragad. Egy pohárral, vagy egy 7-8 cm átmérőjű karika kiszúróval kis köröket szaggatok a tésztából és sütőpapírral bélelt tepsire teszem. 150 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütöm, ha kihűltek a korongok ribizli, vagy más savanyúbb lekvárral összeragasztom őket kettesével.
Jöhet a máz: a gőz felett megolvasztott csokihoz keverem az olajat és langyosra hűtöm.
Az összeragasztott sütik felső részét a csokimázba mártom, rácson hagyom, amíg megdermed. Zárható dobozban hűtőbe teszem és a legjobb másnap kóstolni. Sokáig eláll, mivel nincs benne tojás és több nap után is fincsi puha marad.
Anyukám nagyon régóta csinálja ezt a fajta islert és a Szamos-os mellett ez a kedvencem.